Cele mai bune 10 surse vegetale de proteine

Desi multe persoane au tendinta de a asocia proteinele cu consumul de carne, lapte sau oua, natura pune, de asemnea la dispozitia noastra cateva surse importante de proteine. Iata care sunt acestea:

 

1. Soia contine 39,6 g proteine100/g, adica jumatate din necesarul zilnic. Exista o multime de produse din soia: lapte, iaurt, tofu, tempeh (preparat din boabe intregi fermentate), miso (pasta de soia). Citeste ambalajul ca sa fii sigur(a) ca provine din culturi nemodificate genetic.

 

2. Lintea si fasolea contin 20-25 g proteine/100 g. Lintea este bogata in fibre, fier, magneziu, fosfor si contine foarte putine grasimi. Fasolea are in plus calciu si potasiu. Poti consuma orice fel de fasole: harricot, untoasa (lima), flagolet, egipteana, rosie, pitica, cannelli, barlotti, pitica neagra, lata (fave), neagra (chinezeasca), azuki (japoneza), alba. Dintre toate, azuki este cea mai bogata in proteine.

 

3. Cereale integrale contin 12 g de proteine/100 g. Continutul de fibre este principalul argument in favoarea consumului de cereale integrale, dar si vitaminele din complexul B, antioxidanti, fier, zinc, magneziu si cupru.

 

4. Mazarea contine 9 g de proteine/100 g. Principala sa calitate este ca ajuta la stabilizarea nivelui de zahar din sange. De asemenea, este foarte bogata in vitamina C, B9, B2, B1, B5, B6, zinc, fier, fosfor si potasiu.

 

5. Migdalele contin 8 g proteine/100 g. Sunt bogate si in vitamina E, un antioxidant care previne dezvoltarea celulelor canceroase. Migdalele mai au in compozitie vitaminele A, C, D, K, B, minerale si oligoelemente: magneziu, potasiu, calciu, mangan, fier, seleniu, zinc, cupru si fosfor precum si acizi grasi omega 3. Trebuie sa le consumi crude.

 

6. Semintele de dovleac contin 8 g de proteine/100 g. Sunt si un leac excelent impotriva insomniei, datorita continutului de triptofan, un aminoacid utilizat de creier la producerea serotoninei. Semintele de dovleac crude se pot consuma ca atare sau in salate.

 

7. Ciupercile. Sursa excelenta de proteine, ciupercile au marele merit ca se prepara rapid, au consistenta asemanatoare carnii si pot fi incluse intr-o multime de combinatii de mancaruri si/sau salate.

 

8. Semintele de canepa contin 6 g de proteine/100 g. Cercetatorii au descoperit ca semintele de canepa sunt singura sursa de proteine comestibile asimilate complet de catre organismul uman. Deci, in salatele pe care le prepari adauga si o mana de astfel de seminte, de preferat macinate pentru a fi mai bine absorbite proteinele!

 

9. Quinoa contine 5 g proteine/100 g. Quinoa este o cereala care ajuta la tratarea constipatiei si a colesterolui, datorita cantitatii mari de fibre din compozitie. Contine vitaminele B1, B2, B6, B9, E, precum si fier, magneziu, fosfor, zinc, calciu. Din quinoa poti prepara budinci, pilaf, rissotto, salate. Nu contine gluten.

 

10. Avocado contine 4 g de proteine/100 g. Consumat cu moderatie, avocado este o sursa esentiala de grasimi monosaturate care scad riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare si a cancerului. (sursa: doctorulzilei.ro)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s