De ce sunt daunatori cartofii prajiti?

Imagine

Aproape ca nu exista persoana care sa nu fi cedat tentatiei de a savura o portie de cartofi prajiti cu ketchup sau cu sare. Chiar daca informatiile emise de nutritionisti in ultima vreme la adresa acestora nu sunt de lauda, cartofii se mentin in topul celor mai consumate alimente.

 

Motivele pentru care au avut parte de asemenea succes sunt simple: se pot prepara relativ repede, sunt gustosi, au miros ademenitor si sunt accesibili din punct de vedere financiar.

 

Judecand doar din aceasta perspectiva reprezinta alimentul ideal, dar la o abordare responsabila ies la lumina lucrurile care conteaza. Mult mai important decat satisfactia pe care o ofera simturilor este impactul asupra organismului, care in cea mai mare masura este negativ.

 

In principiu orice aliment preparat in ulei inceteaza sa mai fie o sursa bogata de nutrienti si se transforma intr-unul nociv cu multiple consecinte defavorabile organismului.

 

Gatiti la temperaturi mari, cartofii dau nastere unor substante chimice cancerigene numite acrilamide. Se estimeaza ca in America mii de persoane se imbolnavesc anual de cancer din cauza acestor neurotoxine.

 

De asemenea cartofii prajiti sunt o bogata sursa de grasimi. Daca sunt consumati timp indelungat acestia determina cresterea nivelului de colesterol rau si favorizeaza depunerea lui  pe peretii vaselor sanguine. Consecintele se traduc prin cresterea riscului la  bolile de inima, diabet si accidente vasculare cerebrale.

 

Apoi, indiferent ca ii preparam acasa sau ii cumparam de la fast-food ne place sa ii servim cu multa sare pentru ca altfel  “nu au niciun gust”, deschizand astfel  inca odata calea problemelor de sanatate.

 

Fie ca ne convine sau nu, pentru a avea un organism sanatos si suplu trebuie sa facem sacrificii acordand o atentie deosebita regimului alimentar.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s