Beneficiile pentru sanatate ale cepei

Printre beneficiile pentru sanatate ale cepei se numara tratarea racelilor, a astmului bronsic, infectiilor bacterine, problemelor respiratorii, anginei pectorale si tusei.

Ceapa este cunoscuta pentru faptul ca respinge insectele insetate de sange. Inclusiv specialistii confirma faptul ca ceapa este un remediu excelent pentru persoanele cu apetit scazut si pentru cei care sufera de ateroscleroza. In plus, ceapa amelioreaza simptomele celor care sufera de astm cronic, bronsita alergica, tuse si raceala.

Compozitia cepei

Beneficiile pentru sanatate oferite de aceasta leguma se datoreaza in mare parte prezentei compusilor de sulf si quercetina din uleiurile esentiale din compozitia acesteia.

Acestia sunt oxidanti care ajuta la neutralizarea radicalilor liberi prezenti in corpul uman. Ceapa a fost folosita de secole, de catre oameni in scopuri medicinale. In compozitia acesteia sunt prezente minerale cum ar fi calciu, magneziu, sodiu, potasiu, seleniu si fosfor. Proprietatile antibacteriene ale cepei sunt insotite de calitatile sale antifungice.

Unele dintre beneficiile pentru sanatate ale cepei

Ceapa este o sursa excelenta de vitamina C, B6, biotina, crom, calciu si fibre dietetice. In plus, ceapa contine cantitati mari de acid folic, vitamina B1 si K. 100 de grame de ceapa ofera organismului 44 calorii, majoritatea fiind carbohidrati complecsi, cu 1.4 grame de fibre. Ca si in cazul usturoiului si in compozitia cepei este intalnita enzima numita alinaza, care este eliberata atunci cand ceapa este taiata sau zdrobita.

Ceapa contine flavonoide, pigmenti care ofera culoarea legumelor. Acesti compusi actioneaza ca antioxidanti si au un efect direct antitumoral, avand inclusiv proprietati care stimuleaza sistemul imunitar.

Ceapa este bogata in quercitina, un antioxidant puternic care s-a dovedit ca ar putea sa inhibe aparitia cancerului de stomac la oameni. Quercitina din ceapa subtiaza sangele, scade colesterolul si contribuie la cresterea colesterolului bun (aceste efecte au fost demonstate in cazul in care se consuma jumatate de ceapa cruda pe zi), previne aparitia cheagurilor de sange, ajuta in lupta contra astmului, bronsitelor cronice, febrei, diabetului, aterosclerozei si infectiilor.

Ceapa are efect antiiflamator, antiviral, antibiotic si are calitati anticancer. Quercitina are si efect sedativ. Pana in prezent, nu s-a descoperit o sursa mai buna de quercitina decat coaja de ceapa.

Rolul cepei in procesul detoxifierii

Ceapa contine o varietate de compusi de sulf organic care ofera multiple beneficii sanatatii. Aminoacizii de sulf se regasesc atat atat in proteinele din compozitia cepei dar si a usturoiului si oualor.

Acesti aminoacizi specifici poarta denumirea de metinoina si cistina si au un efect benefic in detoxifierea organismului de metale grele. Acestia practic ajuta la eliminarea mercurului, cadmiului si plumbului din organism.

Vitamina C care se gaseste in ceapa are un rol excelent in detoxifierea organismului si este eficienta in indepartarea plumbului, arsenicului si cadmiului din corpul unei persoane. Cresterea consumului de ceapa poate ajuta la inlaturarea acestor metale grele nocive.

Ceapa si inima

Ceapa ajuta la preintampinarea formarii cheagurilor de sange, consumata atat cruda cat si gatita. In general, medicii cardiologi le prescriu pacientilor lor diete bogate in ceapa. Iata care sunt efectele pozitive ale cepei asupra sanatatii unei persoane:
– contribuie la cresterea colesterolului bun
– ajuta la subtierea sangelui
– reduce posibilitatea coagularii sangelui
– scade colesterolului total
– scade trigliceridele
– diminueaza tensiunea arteriala
– previne aparita cancerului.

Studiile au confirmat ca una dintre modalitatile prin care antioxidantii din ceapa protejeaza impotriva cancerului este prin scaderea numarului de celule ADN deteriorate de radicalii liberi.

Toate plantele care fac parte din familia din care face parte ceapa (printre care usturoiul, prazul, etc.) sunt bogate in compusi organosulfurici, care s-a demonstrat in urma studiilor in laborator, ca previn declansarea cancerului la animale. De fapt, extractul de ceapa s-a constatat ca distruge celulele tumorale.

Extractul de ceapa s-a dovedit a fi deosebit de toxic in cazul celulelor tumorale, fara sa aiba alte efecte negative. In plus, in urma studiilor de laborator s-a dovedit ca ceapa are un rol important in cazul tratarii leucemiei.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s