Curiozitati despre E-urile din alimente

Multe dintre alimentele procesate pe care le consumam sunt pline de tot felul de aditivi alimentari, cunoscuti sub denumirea populara de E-uri. Probabil te-ai obisnuit deja cu aceasta idee si ai impresia ca atat timp cat nu stii ce se ascunde sub denumirile pompoase, nu au ce rau sa-ti faca. E-urile alimentare pot extinde termenul de valabilitate al alimentelor, oferi culoare, adauga arome ispititoare si crea texturi atragatoare, insa pentru sanatatea ta nu fac nimic bun, din contra.

 

eticheta alimentelor

Selacul, gandacul-surpriza din bomboane

 

Multe persoane stiu ca selacul se foloseste la prepararea unor lacuri pentru mobila, insa acesta se numara si printre ingredientele produselor pe care le consumam. El poate fi produs sintetic sau obtinut prin metode naturale de la un anumit tip de gandaci (Lac – Laccifera lacca). Practic, selacul provine din secretiile unei insecte tropicale, care pot fi observate pe copacul pe care traieste. Acest ingredient este folosit pentru a oferi luciu bomboanelor, fructelor, anumitor pastile si chiar in industria cosmetica.

 

O ceasca de cafea cu praf de oase sau fara?

 

femeie ganditoare

 

Asa ar trebui sa sune intrebarea noastra atunci cand vrem sa oferim o ceasca de cafea cu zahar sau fara. Te-ai obisnuit sa crezi ca zaharul este mic si alb, pentru ca aceasta este forma sub care ajunge la tine, insa el trece prin multe modificari si are parte de multe adaosuri in compozitia lui. Toate aceste lucruri sunt facute pentru ca cel mai iubit ingredient sa fie placut la vedere. Astfel, pudra din oase de vita a ajuns sa fie folosita pentru albirea zaharului.

 

E-urile din alimente: coloranti alimentari pe baza de gandaci

 

Probabil ai observat deja ca printre E-urile din alimente se numara si carminul (acid carminic, cosenila, E 120, rosu natural 4), insa nu te-ai gandit pana acum care este rolul lui in compozitie sau de unde provine. In schimb, te-ai linistit stiind ca este un aditiv alimentar natural. Acesta este folosit pentru colorarea alimentelor in rosu, roz sau purpuriu (in functie de concentratie) si este obtinut din gandaci exotici. Insectele sunt omorate prin expunerea la temperaturi inalte, dupa care sunt uscate si zdrobite. Daca te-ai hotarat sa ocolesti E-urile din alimente si sa renunti la orice produs care contine acest colorant, iti va fi destul de greu sa le sortezi, pentru ca este prezent in multe tipuri de alimente (mezeluri, iaurturi cu fructe, dulciuri, bauturi racoritoare, etc).

 

  

 

Aromele naturale sunt… naturale?

Multe alimente din comert te atrag cu gustul si culoarea lor ce par a fi naturale, dupa cum promite si eticheta, insa meritul revine colorantilor si aromelor folosite. Daca pana acum te linistea cuvantul „natural” pentru ca te gandeai direct la sursa din care ar trebui sa fie facut un suc de fructe, de exemplu, se pare ca aproape orice este trecut sub aceasta denumire iti va starni multe intrebari. Pare aproape grotesc faptul ca am ajuns sa consumam multe lucruri de care ne oripilam numai cand auzim. Prin urmare, daca vezi pe eticheta unui suc de portocale ca ar contine aroma naturala, nu te gandi neaparat la portocale.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s